Onhandige en uit de klauwen gewassen excel-sheets, waar gemakkelijk fouten insluipen, daar liepen ze bij het Capaciteitsorgaan bij de raming van de opleidingsbehoefte van Nederlandse zorginstellingen tegenaan. In hun zoektocht naar digitalisering en automatisering kwamen ze uit bij Martin Smits (Associate Professor Tilburg University), die op zijn beurt de samenwerking zocht met DUODEKA. Samen werd er een succesvolle capaciteitsplanning webapplicatie ontwikkeld: Capaciteitsplanning FZO. Bovendien liggen er mogelijkheden om in een vervolgtraject nog meer processen te automatiseren.

Het Capaciteitsorgaan onderzoekt de opleidingscapaciteit van medische en tandheelkundige vervolgopleidingen en rapporteert hierover aan de zorgsector en de overheid. In 2014 probeerde het Capaciteitsorgaan de zorgvraag en het zorgaanbod in kaart te brengen. Dat gebeurde met behulp van excel sheets die naar alle ziekenhuizen werden toegestuurd. Een onhandig en moeilijk process, waarbij duidelijk behoefte was aan digitalisering en automatisering. Associate Professior Martin Smits, wie namens het capaciteitsorgaan koos voor een samenwerking met DUODEKA, zegt: ‘Zij beschikken over diepgaande kennis omtrent het bedenken en ontwikkelen van maatwerk applicaties. Dit doen ze snel en flexibel in de vorm van sprints, sterk gedreven door behoefte en de kennis van de klant. De samenwerking met DUODEKA heeft gezorgd voor een succesvolle applicatie, daarom stappen we nu een vervolg traject in om een groter deel van de processen te automatisering’.

Capaciteitsplanning webapplicatie

DUODEKA heeft een webapplicatie ontwikkeld waarmee Nederlandse zorginstellingen verwachtingen omtrent zorgvraag en aanbod voor de komende vier jaar in kaart kunnen brengen. Sinds maart 2016 wordt de capaciteitsplanning webapplicatie door vrijwel elk ziekenhuis in Nederland gebruikt. De toepassing van het NIVEL rekenmodel maakt het voor individuele instellingen mogelijk om keuzes te maken omtrent hun opleidingsbeleid. Door het aggregeren van deze informatie krijgen regionale coördinatoren inzicht in opleidingsbehoeften, kan er tijdig afstemming tussen de ziekenhuizen plaatsvinden en kunnen er op landelijk niveau voorspellingen gedaan worden. De webapplicatie wordt door het ministerie van VWS als hulpmiddel voor de allocatie van jaarlijkse opleidingssubsidies, welke in 2018 227 miljoen euro zullen bedragen, voor honderd Nederlandse ziekenhuizen gebruikt.

Heb jij ook hulp nodig bij het digitaliseren en automatiseren van bedrijfsprocessen? Of ben je op zoek naar een op maat ontwikkelde applicatie? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen, graag maken wij kennis met je. Onder het genot van een kop koffie brainstormen we over hoe wij jou van dienst kunnen zijn.

Dion Duimel

Meer weten?

Neem contact op met Dion.

06 44 81 04 61 dion@duodeka.nl

Of plan online een meeting in.
Klik hier.

Trots op onze samenwerking met